Rabu, 7 Mac 2012

Obesiti 101.





Noor Izzati Ariff
Rabu, 8 Mac 2012  12:10



Obesiti



Obesiti dan lebih berat badan di definasikan sebagai pengumpulan lemak yang tidak normal atau berlebihan, yang boleh memudaratkan kesihatan. Mengikut WHO, nilai BMI yang lebih atau sama dengan 25 ialah kategori lebih berat badan. Nilai BMI lebih atau sama dengan 30 termasuk dalam kategori obesiti (WHO, 2011).

Mengikut Khalid Ibrahim (2011), obesiti ialah pengumpulan lemak yang berlebihan pada bahagian badan. Badan manusia membakar makanan mengikut keperluan tenaga masing-masing. Makanan yang berlebihan akan terkumpul ke organ-organ badan yang lain. Inilah yang berlaku apabila pemakanan dan pembakaran tidak seimbang, yang akhirnya akan menjadi punca kepada pelbaagai masalah kesihatan yang lebih kronik seperti penyakit kardiovaskular, pernafasan, diabetes, kencing manis, dan darah tinggi.



BMI



BMI adalah singkatan bagi Body Mass Index, ataupon Indeks Jisim Tubuh. BMI seseorang dikira mengikut rumus berikut:


Indeks Jisim Tubuh, (BMI) :
Berat (kg)

Tinggi (m) x Tinggi (m)

  
Pengkelasan BMI ini selaras dengan Jadual Klasifikasi BMI yang dikeluarkan oleh Organisasi Kesihatan Sedunia, WHO.

Klasifikasi BMI
Nilai BMI
Kurang Berat Badan
< 18.5
Normal
18.5 - 24.9
Lebih Berat Badan:
>= 25.0
Pra-obes
25.0 - 29.9
Obes:
>= 30.0
Obes kelas 1
30.0 - 34.9
Obes kelas 2
35.0 - 39.9
Obes kelas 3
>= 40.0


Dengan mengetahui nilai BMI seseorang, kita boleh menganggar secara kasar jumlah lemak yang ada dalam badan seseorang. Ianya bukanlah sepenuhnya tepat, tetapi suatu indikator yang baik untuk menganggar tahap kesihatan seseorang.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes