Noor Izzati Ariff
Rabu, 8 Mac 2012 12:10
Obesiti
Obesiti
dan lebih berat badan di definasikan sebagai pengumpulan lemak yang tidak
normal atau berlebihan, yang boleh memudaratkan kesihatan. Mengikut WHO, nilai
BMI yang lebih atau sama dengan 25 ialah kategori lebih berat badan. Nilai BMI
lebih atau sama dengan 30 termasuk dalam kategori obesiti (WHO, 2011).
Mengikut
Khalid Ibrahim (2011), obesiti ialah pengumpulan lemak yang berlebihan pada
bahagian badan. Badan manusia membakar makanan mengikut keperluan tenaga
masing-masing. Makanan yang berlebihan akan terkumpul ke organ-organ badan yang
lain. Inilah yang berlaku apabila pemakanan dan pembakaran tidak seimbang, yang
akhirnya akan menjadi punca kepada pelbaagai masalah kesihatan yang lebih
kronik seperti penyakit kardiovaskular, pernafasan, diabetes, kencing manis,
dan darah tinggi.
BMI
BMI
adalah singkatan bagi Body Mass Index, ataupon
Indeks Jisim Tubuh. BMI seseorang dikira mengikut rumus berikut:
Indeks
Jisim Tubuh, (BMI) :
|
Berat
(kg)
|
Tinggi (m) x Tinggi (m)
|
Pengkelasan
BMI ini selaras dengan Jadual Klasifikasi BMI yang dikeluarkan oleh Organisasi
Kesihatan Sedunia, WHO.
Klasifikasi BMI
|
Nilai BMI
|
Kurang
Berat Badan
|
<
18.5
|
Normal
|
18.5
- 24.9
|
Lebih
Berat Badan:
|
>=
25.0
|
Pra-obes
|
25.0 - 29.9
|
Obes:
|
>=
30.0
|
Obes
kelas 1
|
30.0 - 34.9
|
Obes
kelas 2
|
35.0 - 39.9
|
Obes
kelas 3
|
>= 40.0
|
0 ulasan:
Catat Ulasan